Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szigligeti Vár képes leírás - Szigliget.tlap.hu
részletek »

Szigligeti Vár - Szigliget.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szigliget.tlap.hu » Szigligeti Vár
Keresés
Találatok száma - 7 db
Barangolás Szigligeti Várban

Barangolás Szigligeti Várban

A Balaton északi partján, a Badacsony hegye mellett, szigetszerűen emelkedik ki a tájból a Szigliget települése fölé magasodó impozáns várrom. Megközelíthető a 71-es útról, Badacsonytördemic és Balatongyörök között a Balaton felé kanyarodva. IV. Béla egy 1260-ban kelt okleveléből az derül ki, hogy a Balaton egyik szigetét a pannonhalmi bencéseknek adja, hogy azon várat építsenek. A várat Favus apát építtette fel 1260 és 1262 között, ami a korabeli dokumentumok szerint annyira megtetszett a királynak, hogy befejezése után egyből visszavette a bencésektől, cserébe más birtokokat adott. A király a vár irányítását a Pok nembéli Mórichidaiakra bízta, de a család tulajdonába csak 1348-ban került. Bár a Mórichidai család nem halt ki, 1445-ben az országbíró mégis Újlaki Miklós részére adta át a várat, ami ezután egészen 1524-ig családja birtokában is marad. 1525-ben, Újlaki Lőrinc herceg halála után a leányági örökösök tiltakozása ellenére a várat a tóti Lengyel család szerzi meg a királytól, akik a XVIII. századig két megszakítástól eltekintve folyamatosan birtokolták.

Magyar Várak

Magyar Várak

A magyar várak weboldala megpróbálják egybefoglalni a Kárpát-medence magyar vonatkozású várainak bemutatását a teljesség igényével. Elsősorban a Honfoglalás után épült erődítmények, erődtemplomok és várak bemutatását vállalják fel. Olyan épületeket, műemlékeket mutatnak be, amelyeken egyértelműsíthetők a védelmi célú építkezés nyomai. Beszámolóikat igyekeznek színesíteni 3D-s képekkel, valamint a Civertan Bt. hetvenezres légi fotó archívumában szereplő légi felvételekkel, metszetekkel, rekonstrukciós elképzelésekkel.

Szigliget Vára

Szigliget Vára

Idézet a tartalomból: "A Balaton északi partján, a Badacsony hegye mellett, szigetszerűen emelkedik ki a tájból a Szigliget települése fölé magasodó impozáns várrom. Megközelíthető a 71-es útról, Badacsonytördemic és Balatongyörök között a Balaton felé kanyarodva. IV. Béla egy 1260-ban kelt okleveléből az derül ki, hogy a Balaton egyik szigetét a pannonhalmi bencéseknek adja, hogy azon várat építsenek. A várat Favus apát építtette fel 1260 és 1262 között, ami a korabeli dokumentumok szerint annyira megtetszett a királynak, hogy befejezése után egyből visszavette a bencésektől, cserébe más birtokokat adott.A király a vár irányítását a Pok nembéli Mórichidaiakra bízta, de a család tulajdonába csak 1348-ban került. Bár a Mórichidai család nem halt ki, 1445-ben az országbíró mégis Újlaki Miklós részére adta át a várat, ami ezután egészen 1524-ig családja birtokában is marad.

Szigligeti vár - Wikipédia

Szigligeti vár - Wikipédia

A wikipédia az az enciklopédia, amit az olvasói szerkesztenek az interneten. A következő idézet is ónét származik a Szigligeten található várról: "Legkorábbi részei a kettős torony között építtetett palotaszárny és az azokat övező kőfalak voltak - ezeket a pannonhalmi bencések építették 1260-1262 között. Ez annyira megtetszett IV. Béla királyunknak, hogy 1262-ben cserével megszerezte magának. A királyi vár felügyeletét a Pok nemzetséghez tartozó Móriczhidai család látta el. 1441-ben I. Ulászló Némai Kolos Jeromosnak adományozta a várat, de 1445-ben már az Újlakiak kezében volt, és a családnál maradt 1521-ig. 1531-ben az akkoriban éppen Habsburg Ferdinánd királyt pártoló enyingi Török Bálint kapott rá adománylevelet, ezért parancsára Martonfalvay Imre deák vonult fel ostromára nagyobb sereggel. A felsővárral szembeni sziklára húzatta fel ostromágyúit, aminek láttán a megrémült őrség első szóra feladta posztját. Imre deák átépíttette és kibővíttette a várat; 1531-40 között írt naplójában több adat maradt fenn az ostromról illetve az építkezésről.

Térhatású Fotó

Térhatású Fotó

Az oldalon Magyar várak és a Szigligeti Vár térhatású 3D-s fotóit találjuk. Vígvári Tamás készítette a képeket. Továbbá egy rövid történeti leírási is olvashatunk.

Története - Alaprajzok

Története - Alaprajzok

Idézet a tartalomból: "A tapolcai medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 230 m magas vulkanikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, később külső tornyos rondellás alsó várral bővített vár maradványai. A meglévő vár alaprajza kevés módosítással ma is őrzi a XVI. századi alakját. A vár legkorábbi része a megtört, nyújtott téglalap alaprajzú felső vár két négyzetes öregtornya, és a két kisebb, ugyancsak négyzetes torony. A két kisebb torony közül az egyik a felső vár felvonóhidas bejáratú kaputornya. Az itt áthaladó út a belső vár udvarára vezet, melynek a nyugati falához egy lakóépület és ennek déli oldalához egy kisebb torony támaszkodott, aljában a börtön lehetett. A felső vár legmagasabb pontján a déli és nyugati fal szögletében a várkápolna maradványai láthatók, melynek nyugat felől tekintélyes nagyságú támpillér támaszkodik. E falrészlet hármas tagozódást mutat, a legvékonyabb mellvédfallal.

Vármánia

Vármánia

Szigligeti várról ősszel készült fényképek és leírást találunk a weboldalon. Idézet a tartalomból: "Szigliget várából gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra. A vár szabadon bejárható, múzeum és idegenvezetés nincs. Látható az elmúlt években folytatott jelentős felújítási munkák eredménye."

Tuti menü