Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók képes leírás - Szigliget.tlap.hu
részletek »

Látnivalók - Szigliget.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szigliget.tlap.hu » Látnivalók
Keresés
Találatok száma - 5 db
Avasi Templomrom

Avasi Templomrom

Avasi templomrom készült link. Idézet a tartalomból: A római korban egy épület állt itt, amit az 1958-ban feltárt, toronyhoz tartozó templomrom hajójának falaiban látható, halgerinc szerűen rakott kövek bizonyítanak. Ezt a fajta falszövetet a rómaiak alkalmazták, a hazai középkori épületekben, romokban hasonlót nem Valószínűleg ez időben már hanyatlóban volt a régi település, mely az 1420-ban írt oklevél szerint a XV. század elején már teljesen elnéptelenedett. Pusztulása már a török támadásai során /1558/ megkezdődött, s helyzete a hódoltság alatt csak tovább romlott. Az elnéptelenedett falu templomát az ország töröktől való felszabadítása után sem állították helyre, s az tovább pusztult. Köveit a falu házainak építéséhez hordták el. Szigliget újratelepülése a mai falu helyén, a vár alatt indult meg erőteljesebben a 18. században. Ilyen régi építményekhez általában mindenhol fűződnek hiedelmek, legendák. Ez alól az Avasi-torony sem kivétel. Ehhez a templomhoz a kőkecske legendája fűződik.

Esterházy kastély

Esterházy kastély

Esterházy kastély Magyar Alkotóművészeti Közalapítványának oldalán. Az alkotóház Veszprém megyében, Szigligeten a Tapolca-Keszthely-Badacsony háromszögben helyezkedik el. Az épület klasszicista stílusban épült 1780 körül, tulajdonosa Puttyáni Géza volt. 1916-tól került Esterházy Pál gróf tulajdonába, majd özvegye birtokolta 1945-ig. 1952-ben került az Irodalmi Alap tulajdonába, mely 1953-tól kezdte alkotóházként működtetni. Eleinte csak írók és költők látogatták, 1968-tól a Művészeti Alapok összevonásával már képzőművészek, iparművészek és zenészek is kapnak beutalást alkotómunkára, illetve pihenésre. A 30 vendégszobát és mintegy 75 férőhelyet magába foglaló intézmény lehetőséget nyújt alkotómunkára, pihenésre, üdülésre (családos nyaralásra) egyaránt. Az L" alakú tornyos kastélyépület többszöri átépítés után nyerte el mai formáját. Közvetlen környezetét képezi az Európa-hírű arborétum körülbelül 520-féle növénnyel, mesterséges tóval, a park határán patakkal, a parkban szobrokkal. A kőkerítésen túl pedig maga Szigliget.

Farkas István Emlékház

Farkas István Emlékház

Farkas István magyar festőművész. A Kísértetek háza, a Szirakuzai bolond, és más különös képek alkotója, a huszadik századi magyar és európai festészet egyik jelentős alakja. Gazdag polgárcsaládban született. Apja Wolfner József, a Singer és Wolfner Könyvkiadó igazgatója. Már gimnáziumi tanulmányai alatt nyilvánvaló lett festészeti érdeklődése. Korai mestere a magyar festészet nagy alakja, Mednyánszky László volt. 1912-ben Párizsba utazott, és a háború kitöréséig itt tevékenykedett.

Szentháromság Kápolna

Szentháromság Kápolna

Talán Szigliget leggyönyörűbb helyén található a helyiek által csak Kis kápolnának nevezett templom ismertebb nevén: Szentháromság (Rókarántói) Kápolna. A 19. század negyvenes éveiben a szőlősgazdák kezdtek bele a klasszicista stílusú kápolna építésébe. 1846-ra már elkészült az építmény, és a Szentháromságnak ajánlották fel. A fehér falú templomocska homlokzata timpanonban fejeződik, tornyában egy harang lakik. Szentélye félkör alakú záródású, kórusában az 1800-as évek végén vásárolt Högel harmónium még napjainkban is használható. Építésekor teteje még fazsindelyes volt. A második világháború végén őrtoronynak nézték, és bombazáport indítottak ellene. Csodálatos módon csak a zsindelyes tető égett le, a templom belseje, a szentképek nem sérültek meg. Csak ez után kapott cserépburkolatot. Legutóbb 1993-ban renoválták. 2003-ban elkészült a Kápolna kivilágítása, így a megvilágított falú épület este is pompázhat, és gyönyörű látványt nyújt az Aranykagylóban, Külsőhegyen. Régebben szentmisét minden ünnepnap mondtak benne, jelenleg csak búcsúnapján tartanak itt szentmisét.

Szigligeti Vár Elővára

Szigligeti Vár Elővára

Szigligetnek gazdag története van az itt felépült erődök tekintetében, hiszen nem csak a most is látható vár állt a területen. Sokkal korábban, valószínűleg még a rómaiak által emelt őrtorony volt itt az Öreg hegyen, vagy más néven, a Királyné szoknyáján (ezt a nevet a domb érdekes alakjáról kapta a helyiektől). Ennek nyomait a szakértők megtalálták óriási quader kövek formájában. A rómaiak Krisztus után 12-ben foglalták el Pannóniát, és egészen 427-ig birtokolták is, ekkoriban keletkezett az őrtorony. Honfoglaló őseink bizonyára megtalálhatták a romokat, és ők is emelhettek egy másik várat, aminek Óvár volta neve, és egykoron a szigligeti vár tarisznyaváraként tehetett jó szolgálatot. Az ásatások eredményei, és a romok szabadon megtekinthetők az Öreg hegyen.

Tuti menü